Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Syrop cukrowy można bez trudu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, ale przygotowany samodzielnie jest znacznie tańszy. Przydaje się jako syrop barmański do słodzenia drinków, a także kawy czy koktajli owocowo-warzywnych. Używam go również do słodzenia nalewek z delikatnych owoców, na przykład malin.
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 58
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 108
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 350
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 58
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 108
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 350
Składniki
Do przygotowania syropu używam zazwyczaj zwykłego białego cukru. Jest najbardziej neutralny w smaku, więc też najbardziej uniwersalny, a przy tym najtańszy.
Czasem przygotowuję niewielką porcję z brązowego cukru trzcinowego muscovado – taki syrop cukrowy ma ciemniejszy kolor i bardziej intensywny smak – jest lekko karmelowy. Jeśli chcesz uzyskać taki właśnie efekt – śmiało użyj muscovado albo innego brązowego cukru.
Przygotowanie syropu jest znacznie łatwiejsze, niż sobie wyobrażasz. Naprawdę nie warto przepłacać za gotowe syropy! Wszystkie składniki umieść w rondlu czy garnku, zagotuj i utrzymuj w stanie wrzenia przez minutę. Po ostudzeniu wlej do butelki i już, to cała procedura. Warto przecedzić przez gęste sitko, bo czasem podczas studzenia w płynie wytrącają się kłaczki.
Niektóre portale zalecają przechowywanie gotowego syropu w lodówce. Sprawdziłam to wielokrotnie i uroczyście oświadczam – nie ma takiej potrzeby! Butelkę z gotowym syropem stawiam po prostu w kuchennej szafce i używam w miarę potrzeby. Syrop cukrowy nigdy mi się nie zepsuł, a stał w szafce naprawdę bardzo długo. Wstawiony do lodówki nieładnie krystalizował, co utrudniało użytkowanie. Pewne znaczenie może mieć fakt, że w naszej kuchni nie jest bardzo gorąco – temperatura zwykle nie przekracza 18-19 stopni. Jeśli masz znacznie cieplejszą kuchnię – samodzielnie sprawdź, jak będzie się przechowywał syrop cukrowy u Ciebie (najlepiej zostaw w szafce niezbyt dużą porcję i obserwuj, czy nie dzieje się z nim nic złego). Na zdrowie!
PS. Jeszcze w karnawale zapraszam na drinka z użyciem dzisiejszego syropu cukrowego. Warto go więc zawczasu przygotować!