Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy świeży, młody koperek rośnie na działce, żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Najczęściej dodaję go do młodych ziemniaków lub młodej kapusty. Dzisiaj postawiłam jednak na sos koperkowy, który stał się dopełnieniem dla pulpecików wieprzowych.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1040
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1040
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy bulion (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2- 3 minuty. Uwaga: Jeżeli sos wydaje Wam się zbyt gęsty możecie zwiększyć ilość mleka. Moim zdaniem przy powyższych proporcjach innych składników, maksymalnie do 200 ml.
Gotowym sosem polewamy pulpeciki. Możemy go również połączyć z makaronem lub rybą gotowaną na parze. Smacznego.