Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 50
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 194
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarni...
Odsłon: 50
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 194
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 56
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 133
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie (solanka z 1 litra wody): W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki.
Peklujemy w lodówce, w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.
Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy.
Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.
Po czasie osuszania wędzimy w garnku.
Wędzimy w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.
Uwędzone schaby, w przekroju.