Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony pasztet z kaczki i udka kurczaka. Pyszny i aromatyczny. Bardzo dobrze się rozsmarowuje. Domowy pasztet jest oczywiście bez porównania smaczniejszy od sklepowego!
Forma keksowa
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 33
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 70
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1056
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 153
Składniki
Słoninę kroimy w kostkę. Podgrzewamy chwilę, aż zacznie się topić. Dodajemy kaczkę pokrojoną na kawałki i udka kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kawałki pietruszkę i pokrojone w ćwiartki cebule. Razem, pod przykryciem, nie średnim ogniu smażymy przez 80 minut. Po tym czasie dodajemy wątróbkę i smażymy jeszcze 15 minut. Wyciągamy mięso i warzywa. Do pozostałego na patelni tłuszczu wkładamy kajzerkę, aby namokła. Ostudzone mięso obieramy dokładnie od kości. Mięso razem ze skórami, warzywami i kajzerką mielimy w maszynce 2 razy. Do masy pasztetowej dodajemy cały tłuszcz z patelni, whiskey i wszystkie przyprawy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Masa powinna być dość pieprzna, aby pasztet po upieczeniu nie był mdły. Gdy smak nas zadowala, dodajemy jajka i dokładnie zagniatamy. Formę keksową smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Nakładamy masę pasztetową. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po 40 minutach watro pasztet przykryć folią aluminiową, aby za mocno się nie przypiekł. Pasztet studzimy, a potem wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu kroi się bez problemu, nie sypie się, dobrze się rozsmarowuje.