Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyśmienity pasztet drobiowy z żurawiną i żurawinową galaretką. Pyszny i ozdobi swoim wyglądem każdy świąteczny stół.
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 15
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 52
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 287
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 126
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 15
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 52
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 287
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 126
Składniki
Kurczaka oraz udziec z indyka włożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Do mięsa dodać lubczyk ziele angielskie i liść laurowy oraz warzywa. Garnek przykryć pokrywką i mięso gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wywar doprawić solą i pieprzem.
W międzyczasie oczyścić wątróbki. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na gorącym oleju. Do zeszklonej cebulki dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Wątróbka po usmażeniu powinna być lekko różowa w środku.
Ugotowane mięso wyjąc z wywaru i usunąć z niego kości. W odrobinie wywaru namoczyć bulkę. Oddzielone od kości mięso, zmielić w maszynce do mielenia lub blenderze, wraz z warzywami z wywaru, namoczona bulka i usmażoną wątróbką z cebula.
Zmielone składniki przełożyć do dużej miski i doprawić do smaku przyprawami. Na koniec dodać jajka. Całość bardzo dobrze wymieszać, dodać do niego żurawinę i ponownie delikatnie wymieszać. Gotowa masę na pasztet przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, zostawiając miejsce od gory na galaretkę. Piec w 180 st. C. przez godzine. Upieczony odstawić do ostygnięcia.
Na koniec przygotować galaretkę: Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Żurawinę zagotować z cukrem i sokiem jabłkowym. Gotować 10 minut. Do lekko przestygniętej żurawiny dodać rozpuszczona żelatynę i dobrze wymieszać. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ja na gotowy, przestudzony pasztet. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!