Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pewnie kojarzycie popularną przyprawę w płynie Maggi, stworzoną przez Juliusa Maggi. Oryginalna receptura tej przyprawy oparta była na wyciągu z lubczyku. Obecnie niestety w sklepowej Maggi lubczyku znajdziemy śladowe ilości. Postanowiłam więc zrobić swoją wersję z dużą ilością lubczyku. Smak i aromat jest zbliżony do wersji, którą znamy, ale jest delikatniejszy i w 100 procentach naturalny. Jedna łyżeczka przyprawy wzbogaci smak zup, sałatek i sosów.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20650
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5185
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20650
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5185
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Lubczyk i pietruszkę myjemy, osuszamy. Zioła kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy do garnka. Do ziół wlewamy 1,5 litra wody. Wsypujemy sól i dodajemy suszone grzybki. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Cukier topimy, aż zrobi się karmel. Do karmelu ostrożnie wlewamy około 200 ml gorącego wywaru z lubczyku. Mieszamy, aż karmel się rozpuści i wlewamy wszystko do garnka z ziołami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Wywar przecedzamy przez sitko. Przelewamy do szklanych butelek. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce.