Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować masę marcepanową. Taka masa, oprócz tego, że jest niezwykle smaczna, jest też bardzo plastyczna. Można ją wykorzystać do zrobienia dekoracji na torty i ciasta.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 135
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 163
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 896
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 135
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 163
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 896
Składniki
Na początku migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy skórki z migdałów – naciskamy delikatnie migdał z jednej strony i powinien on nam się sam ładnie wysunąć. Obrane migdały przesypuję na ściereczkę i dokładnie osuszam. Mielę w blenderze, aż powstanie migdałowa masa bez grudek. Dodaję olejek, wodę i cukier puder i zagniatam, aż powstanie zgrabna kulka marcepanu.
Z tej ilości składników wyjdzie nam sporo masy marcepanowej, ale zawiniętą w folię możemy schować na co najmniej 2 tygodnie do lodówki i sięgać po nią zawsze, gdy potrzebujemy.
Do tworzenia dekoracji i figurek z masy marcepanowej możemy wykorzystywać również barwniki spożywcze. Wtedy ozdoby marcepanowe będą kolorowe i z pewnością niepowtarzalne.