Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki domowy sposób na przygotowanie smakowego majonezu.
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 26
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 749
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 162
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 26
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 749
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 162
Składniki
Do wysokiego naczynia wbijamy jedno jajko, dodajemy 150g oleju, odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodajemy też sok z połówki cytryny, jedną łyżeczkę delikatnej musztardy i sporo liści świeżej bazylii.
Do blendera ręcznego nakładamy końcówkę zwaną żyrafą - to ta blendująca z nożykami na końcu. Ustawiamy blender na najwyższe obroty i około 10 sekund wszystko ze sobą blendujemy do momentu aż powstanie majonez o gęstej konsystencji.
Uwaga! Zbyt krótkie blendowanie spowoduje zbyt rzadki majonez a długie za gęsty więc lepiej robić to etapami jeśli nie mamy pewności ile czasu blendować. Uwaga nr 2. Jeśli majonez jest już gęsty a wciąż pozostają niewmieszane "fragmenty oleju" to najlepiej wymieszać majonez trzepaczką, albo silikonową szpatułką. Wszystko się pięknie wchłonie.