Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach pomarańczy jest cudowny i zniewalający. Dlatego aromatyczny sos pomarańczowy na bazie karmelu uważam za coś fantastycznego. Kubki smakowe szaleją już przy odrobinie tego sosu, który jest idealnym dopełnieniem, gdy zabieramy się za jedzenie racuchów drożdżowych lub naleśników z serem. Ten sos to po prostu niebo w gębie.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1041
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Owoce obrać ze skórki, następnie wycisnąć z nich sok (uzyskałam około szklanki soku). Skórkę z połowy pomarańczy pokroić w drobną kosteczkę, resztę można wykorzystać do zrobienia skórki kandyzowanej (http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2015/01/kandyzowana-skorka-pomaranczowa.html) Cukier przewidziany na karmel wsypać do rondelka, ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu rondelkiem). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy dodać masło*, sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.
Całość gotować około 15 minut, wówczas płyn powinien być jednolity, a skórka pomarańczowa wystarczająco miękka. Dodać żelatynę i żelfiks, energicznie wymieszać, gotować do momentu, aż sos nieco zgęstnieje. *Gdy dodamy masło, karmel dość mocno się skrystalizuje, ale to nic. Wszystko wróci do normy po 10- 15 minutach podgrzewania płynu. Smacznego.