Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka, natarta przyprawami i ugotowana zawinięta szczelnie w folię aluminiową.
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 335
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 286
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 335
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 286
Składniki
- pieprz ,kminek i kolendrę prażymy na patelni i razem z pokruszonymi liśćmi laurowymi mielimy w moździerzu - dodajemy majeranek i czosnek oraz sól i cukier -wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy i wcieramy je w mięso - tak przygotowane mięso owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin
- po kilkunastu godzinach leżakowania wyjmujemy mięso z lodówki - przekładamy je do wcześniej przygotowanej folii aluminiowej i bardzo szczelnie zawijamy- najlepiej gdy będą trzy warstwy folii -w celu dokładniejszego uszczelnienia używamy recepturek -tak zawinięte mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą tak aby całość była schowana w wodzie -zagotowujemy i natychmiast zmniejszamy ogień pod garnkiem tak aby się bardzo wolno gotowało ( powolutku jak rosół) -w ten sposób gotujemy 1,5 godziny
- po 1,5 godzinnym gotowaniu wyjmujemy mięso, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki- oczywiście przez cały czas zawinięte w folię -po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce mięso wyjmujemy, odwijamy z folii i kroimy na cienkie plasterki No i mamy domową wędlinkę i to smakowitą. Sprawdziłem. SMACZNEGO