Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior zapiekany w piekarniku w curry z dodatkiem cebuli i czosnku to świetna alternatywa dla tradycyjnego kalafiora w bułce tartej. Jego przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę. Jest tak dobry, że można się nim zajadać bez przerwy.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 99
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 144
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 186
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 123
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 99
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 144
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 186
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 123
Składniki
Kalafior płuczemy pod bieżącą wodą, dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i krótko gotujemy, do momentu kiedy delikatnie zmięknie. Następnie odcedzamy go i hartujemy zimną wodą.
Cebulę kroimy w piórka lub na małe ćwiartki. Przerzucamy ją na patelnie z roztopionym masłem. Następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i wszystko razem podsmażamy na złoty kolor.
Patelnie ściągany z ognia, dodajemy przyprawy i wszystko razem mieszamy. Gotową mieszanką polewamy podgotowany kalafior.
Kalafior obtoczony w przyprawach wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika kalafior przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki.