Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron dla "swiezaków" :) robiłam po raz pierwszy w życiu. Obawiałam się co z tego wyjdzie, a wyszło super :) banalnie prosty:)
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 119
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 65
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 119
Składniki
Mąkę wsypać na blat, zrobić tzw. wulkan. Wbić jajka, dodać szczyptę soli i zagnieść. Do momentu aż będzie mocno zwarta masa i nie lepiącą się:) gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na ok. 30 min.
Ciasto wyjmujemy z folii, ja podzieliłam je na 4 części tak by było łatwiej mi je wałkować. Posypuję blat delikatnie mąka, biorę pierwszy kawałek ciasta i wałkujemy na dość cienki placek ( taki jak ciasto na pierogi). Ja mój makaron po prostu kroiłam nożem do pizzy :) ale można zwinąć w rulon i ciąć na małe kawałeczki. I tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta.
Gotowy makaron ułożyłam na ściereczce tak by się trochę wysuszył, ale nie jest to konieczne można odrazu gotować. Czas gotowania zależy od grubości makaronu u mnie było to jakieś 5 min :)