Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z racji zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia, na pewno w domach wielu z Was zagoszczą serniki. Jeśli kupujecie przyprawę do sernika, to kliknijcie niżej i zobaczcie, jak zrobić ją samodzielnie. Oczywiście - w bardzo prosty sposób :)
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 58
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 274
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6416
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 58
Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na s...
Odsłon: 274
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6416
Składniki
Do słoika wsypujemy cukier i skórkę pomarańczową. Z owoców kardamonu wydłubujemy ziarenka i rozcieramy je w moździerzu. Jeśli nam się nie chce, po prostu sypiemy zmielony kardamon (będzie nieco mniej pachnące). Laskę wanilii przecinamy na pół w połowie długości. Powstałe połówki przecinamy jeszcze raz wzdłuż i wybieramy z nich ziarenka. Najlepiej robić to tępą stroną noża lub łyżeczką. Ziarenka dorzucamy do słoiczka.
Słoik szczelnie zakręcamy i przez chwilę mocno nim wstrząsamy, żeby zawartość się wymieszała. Na koniec do słoika dokładamy korę z wanilii - doda jeszcze więcej zapachu, a poza tym będzie fajnie wyglądać w słoiczku ;) Do sernika wystarczy dodać 2 łyżeczki takiej przyprawy na 1kg sera. 3 łyżeczki to już max i dla hardkorów ;) Do użycia przyprawa nadaje się po odstaniu 4-5 dni. Smacznego!!!!