Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli najpierw ususzymy płatki i dopiero po ich roztarciu dodamy do cukru, to uzyskamy delikatniej pachnący , prawie biały dodatek do wypieków.
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 33
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 290
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 118
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 33
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 290
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 118
Składniki
Płatki róży oczyszczamy z pyłków. Następnie płatki rozcieramy w blenderze. Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki. Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia. Może to trwać nawet 2 dni. Najlepiej sprawdzić czy cząstki płatków są jeszcze wilgotne rozcierając je między palcami.
Cukier nadaje się do herbaty, a także do dekoracji i aromatyzowania ciast i ciasteczek. Smak jaki uzyskamy zależy od gatunku róży, który wykorzystamy i oczywiście ilości płatków. Aromat róży utrzymuje się przez okres 6 miesięcy.