Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree są wilgotne i długo zachowują świeżość. Można jeść je z dowolnymi dodatkami. W wersji na słodko, na przykład z masłem i miodem, świetnie smakują w towarzystwie kubka ciepłego mleka.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 70
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1697
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 70
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7164
Polecam.
Odsłon: 1697
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 88
Przepis dnia
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy do połączenia składników. Rozczyn odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę, resztę mleka, puree z dyni, masło, sól oraz rozczyn umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie, krótko wyrabiamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy kulkę i na oprószonej mąką stolnicy związujemy ją niezbyt ciasno sznurkiem kuchennym, tworząc kształt dyni.
Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Pieczemy do lekkiego zrumienienia, ok. 20-25 minut. Po wystudzeniu bułek rozcinamy sznurek i usuwamy go.