Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Własnoręcznie przygotowany chrzan wielkanocny może zagościć na Twoim świątecznym stole. Choć podczas tarcia korzenia możesz wylać kilka łez, zdecydowanie warto! Przede wszystkim masz do dyspozycji słoiczki świeżego i zdrowego chrzanu o ostrym posmaku, bez zbędnych dodatków czy chemii. Doprawisz go też według własnych upodobań.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Aby korzenie chrzanu nie podrażniały Twoich oczu podczas tarcia, możesz włożyć je na godzinę do miski z zimną wodą. Otwórz też okno w kuchni.
Obierz korzenie chrzanu ze skórki i dokładnie umyj. Pamiętaj o tym, aby usunąć też wszelkie uszkodzenia i przebarwienia.
Zetrzyj chrzan na tarce o drobnych oczkach. Możesz go też pokroić w drobne kostki, a następnie umieścić w pojemniku blendera i posiekać z jego pomocą. Opcjonalnie korzenie chrzanu umieść w innym urządzeniu, które drobno ściera twarde warzywa, np. malakser z odpowiednią nakładką. Pamiętaj jednak o tym, że zarówno sok, jak i wiórki trzeba ze sobą połączyć. Wtedy chrzan będzie miał intensywny, ostry smak.
Przełóż starty chrzan do miski, a następnie dopraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Wymieszaj całość, a następnie dodaj wrzącą wodę, aby wiórki napęczniały.
Jeśli chcesz załagodzić smak, dodaj śmietanę i wymieszaj.
Przełóż chrzan do małych słoiczków i przechowuj w lodówce. Przed użyciem zamieszaj.