Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurawinowe babeczki"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 408
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 11
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 408
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło (lub margarynę) oraz jajko. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż na około godzinę do lodówki. Zimne ciasto cienko rozwałkuj.
Wytnij kółka, wylep malutkie foremki do babeczek. Wstaw na 15 min do zamrażarki. Z resz- ty ciasta powycinaj foremkami ciastka (choinki, dzwonki, gwiazdki). Ułóż je na blasze i piecz w 180 st. na złoto.
W tej samej temp. upiecz na złoto babeczki (ok. 15 minut). Napełnij podgrzaną marmoladą. Udekoruj małymi ciasteczkami. Zastudź. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 110 kcal, cena 60 gr.
Foremki do babeczek ustaw obok siebie. Przygotowane kruche ciasto nawiń na wałek i przenieś na foremki. Następnie, tymże wałkiem, delikatnie dociśnij. Dzięki temu szybko usuniesz nadmiar ciasta z brzegów foremek i z łatwością je wylepisz.
Korpusy babeczek możesz też wypełnić budyniem lub kremem.Źródło: Świat kobiety