Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Żurawinowa krajanka"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 95
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 46
Polecam.
Odsłon: 58
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 95
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 46
Polecam.
Odsłon: 58
Składniki
Obie mąki przesiewam na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodaję pokrojone masło, cukier, jajko i żółtka. dokładnie siekam nożem, a następnie krótko zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je na grubość ok. 7 mm. Wycinam z niego prostokąt o takich rozmiarach, jakie ma forma (u mnie 25x36 cm) i wykładam plackiem jej natłuszczony spód.
W resztek ciasta formuję wałek. Brzegi spodu smaruję białkiem i przyklejam do nich wałek, tworząc ramkę. Nacinam ją tępą stroną noża, robiąc wzorek. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 min w 180 st. Studzę.
Da garnka przekładam masło. Dodaję mleko i połamaną czekoladę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Garnek zdejmuję z ognia i wsypuję do niego żurawinę. Dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Gotową czekoladowo-żurawinową masę wykładam na upieczony spód. Rozprowadzam ją równomiernie. Mazurek odstawiam, by dobrze zastygł.
ok. 45 min + studzenie. 1 porcja ok. 310 kcal.Źródło: Tina