Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z przepisu Babci z Bieszczad.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1037
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1226
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12524
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1037
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1226
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12524
Składniki
Wykonanie: Zarobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce.
Następnie mąkę wymieszać z podrośniętym rozczynem, żółtkami, jajkiem, resztą mleka, rozpuszczonym masłem, olejem, cukrem waniliowym, spirytusem i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać ręką przez około ½ godziny, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki ciasta, nadziewać marmoladą i formować pączki.
Układać na stolnicy posypanej mąką i pozostawić przez chwilę do ponownego wyrośnięcia.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pod przykryciem do zrumienienia. Dobrze złociste pączki wyjąć z tłuszczu i odsączyć na bibule.