Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8195
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 402
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8195
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 402
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, przestudź, obierz i pokrój w plastry.
Obraną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj oczyszczone liście szpinaku, krótko podduś. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na przemian układaj plastry ziemniaków oraz farsz szpinakowy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Jajka rozkłóć w misce razem z mlekiem i śmietaną. Zalej zapiekanki. Starty żółty ser wymieszaj z sezamem. Posyp wierzch dania.
Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. Gotowe danie możesz udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety