Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka kalafiorowa"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 35
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Świeży kalafior oczyść starannie pod bieżącą wodą, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko, osącz na si cie. Jeśli używasz kalafiora mrożonego, ugotuj go bez rozmrażania.
Cukinię sparz wrzątkiem, wyszoruj, pozostaw ze skórką. Odetnij stwardniałe końcówki, pokrój w plasterki. W ten sam sposób pokrój kiełbasę.
Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć posiekaną cebulę. Oprósz ją mąką. Zasmaż na jasny kolor. Na koniec do zasmażki wlej mleko, wymieszaj.
Powstały sos beszamelowy dopraw do smaku solą i białym pieprzem, gotuj na wolnym ogniu, mieszając, ok. 15 min. Do posmarowanej olejem formy włóż warzywa i kiełbasę. Zalej przygotowanym sosem, posyp bułką tartą, piórkami pora i ziołami. Zapiekaj 25 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety