Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapieczone jabłka z bakaliami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Masło, mąkę i cukier mieszamy i robimy kruszonkę. Jabłka dokładnie myjemy, obcinamy górną część z ogonkiem i odkładamy. Ze środka ostrym nożem usuwamy gniazdo nasienne z częścią miąższu. Uważajmy, by nie przebić jabłka na wylot.
Do jabłek wsypujemy trochę kruszonki, potem orzechy i suszone owoce, znowu kruszonkę, a na wierzch znów orzechy i owoce.
Jabłka przykrywamy odciętymi „czapeczkami”. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Pieczemy 30–40 minut.
Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki ok. 2,60 zł.
Wartość odżywcza sztuki 285 kcal Białko 3,6 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia