Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakręcone pączki to znakomita propozycja na tłusty czwartek. Nie dość, że smakują rewelacyjnie, to jeszcze świetnie wyglądają. Zrobienie ciasta na pączki nie jest trudne, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ musi ono wyrastać aż trzykrotnie.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 166
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 216
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 109
Dzisiaj danie jednogarnkowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Polecam
Odsłon: 166
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 216
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 136
Składniki
Mąkę przesiej wraz ze szczyptą soli do dużej miski.
W garnku rozpuść masło i odstaw do przestudzenia. Następnie wlej mleko, dodaj jako i dwie łyżki cukru. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Po czym wsyp suche drożdże i ponownie zamieszaj.
Garnek przykryj ścierką i odstaw na 15 minut – drożdże muszą zacząć „pracować”.
Po upływie czasu wlej zaczyn do miski z mąką, wyrabiaj ciasto rękami lub za pomocą miksera do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe przykryj ścierką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 12 równych części. Każdą z nich uformuj w kulę, przykryj ścierką i znowu pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Gdy kawałki ciasta podwoją swoją wielkość, za pomocą dłoni uformuj je w wałek. Następnie jeden koniec przytrzymaj prawą dłonią, a drugi lewą i nie podnosząc ciasta ze stolnicy, zacznij zwijać je w dwa różne kierunki.
Końce zawiniętego rulonu zlep ze sobą, ciasto powinno się samoistnie skręcić i przybrać odpowiedni kształt.
Zakręcone pączki ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki z dwóch stron do zarumienienia. Po wyciągnięciu odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Do papierowej torby wsyp drobny cukier wraz z cynamonem, włóż do niej pączka, zaciśnij dłońmi otwór i wstrząśnij energicznie kilka razy.
Obtoczone w cukrze i cynamonie pączki wykładaj na talerz.