Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówki to bardzo prosty przepis dla małych i dużych robi się bardzo szybko. Zapraszam na przepis
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 151
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 114
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 212
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 30
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 42
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 151
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 114
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 212
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 30
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 42
Składniki
Najpierw mak zalewamy 3/4 szklanki mlekiem wstawiamy garnek na gaz i na małym ogniu podgrzewając i mieszając aby mak zrobił się gęsty . Studzimy.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę cukier drożdże, Mieszamy dodajemy 2 jajka , podgrzane mleko, o rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto hakiem ok 7 minut .
Do masy makowej dodajemy miód orzechy pokrojone sparzone rodzynki , trochę aromatu arakowego . Mieszamy i odstawiamy.
Wrośnięte ciasto przerabiamy na stolnicy chwilę , podsypujemy lekko mąka rozwałkować na długi prostokąt . Na ciasto smarujemy masą makową.
Następnie składamy z dłuższego boku na trzy części , jak kartkę papieru. Dzielimy na 10 kawałków. Każdy kawałek zwjamy w dłoniach
Układamy na blachę z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia każda bułeczką w odstępach . zostawiamy do wyrośnięcia ściereczką do czasu aż nagrzeje się piekarnik do 180stopni Celsjusza.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut . po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem . Smacznego.