Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zajączki z niespodzianką"
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 47
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 47
Składniki
1. Drożdże wkrusz do miseczki. Dodaj 1 łyżeczkę cukru, rozetrzyj. Mieszając, dodawaj tyle mąki oraz mleka, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Wtedy przykryj go i odstaw do wyrośnięcia.
Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj żółtko oraz sól, gałkę i granulowany czosnek do smaku. Wlej resztę mleka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odstawać od rąk.
Pod koniec wyrabiania do ciasta dodaj uprzednio stopione masło. Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie jajeczka włóż do lekko posolonej wody, gotuj ok. 10 minut.
Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź i obierz ze skorupki. Odłóż do całkowitego wystudzenia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Oderwij kawałeczki ciasta na uszy, noski i ogonki zajączków, resztę podziel na 12 porcji. Uformuj z nich placuszki. Na każdym połóż jajko. Owiń je ciastem, zlep brzegi i uformuj tułów zajączka.
Z odłożonego ciasta zrób noski, uszy i ogonki. Przyklej je do zajączków. Bułeczki posmaruj olejem. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w temp. 170 st.
Czas przygotowania: 50 minut (bez wyrastania ciasta). 1 porcja: 190 kcal. Cena porcji: 1 złŹródło: Tina