Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zabajone na soku z winogron"
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 29
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 90
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7187
Polecam.
Odsłon: 1760
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 98
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 29
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 90
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7187
Polecam.
Odsłon: 1760
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 98
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,30 zł.
Brzoskwinie przekrawamy na pół, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy w ćwiartki, zasypujemy 25 g cukru, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy, aby owoce dobrze się przemacerowały.
W misce ubijamy na parze żółtka z 75 g cukru. Gdy masa będzie gęsta i puszysta, powoli wlewamy sok z winogron i dość energicznie ubijamy. Masa się trochę rozrzedzi, ale podczas ubijania zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy powoli 2 łyżki soku z cytryny, brandy, mąkę i skórkę cytrynową, mieszamy.
Do wysmarowanych masłem miseczek przekładamy brzoskwinie, zalewamy jeszcze ciepłym zabajone i pieczemy 8–10 minut w 225oC. Podajemy posypane cukrem w kryształkach lub cukrem pudrem.
Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 4 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia