Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawny jogurtowiec z truskawkami"
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 73
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 89
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 251
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 73
To maleńkie, słodkie, niczym nie nadziane ptysie, idealne na jeden kęs, do po...
Odsłon: 89
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 251
Składniki
Do dużej miski wlej cały jogurt. Kubeczek dokładnie umyj i wytrzyj. Odmierz nim pozostałe : mąkę, cukier i olej. Dodaj proszek, pieprz i sól. Wymieszaj dokładnie. Jajka rozbij, roztrzep i dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto ma być dość gęste. Ewentualnie dosyp jeszcze trochę mąki.
Odszypułkowane truskawki umyj i osusz. Pokrój je na połówki lub ćwiartki. Wymieszaj z posiekanym tymiankiem. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Z ciasta uformuj walec i włóż go do foremki. Powciskaj w wierzch ciasta truskawki z tymiankiem. Ostrożnie wyrównaj wierzch.
Piekarnik nagrzej do 180oC. Ciasto piecz około 50 minut. Nie otwieraj drzwiczek w trakcie pieczenia. Zostaw do ostygnięcia w formie.Źródło: Naj