Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wytrawna zapiekanka z pomidorami i serem ricotta"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 204
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 158
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 204
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Wymieszaj w misce mąkę, masło i sól. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i wyrób ciasto. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki mniej więcej na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 milimetrów. Formę do tarty o wymiarach 10 x 25 cm posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Ponakłuwaj powierzchnię widelcem, żeby podczas pieczenia tarta nie urosła. Piecz przez 10 minut, aż się zezłoci.
Wymieszaj w dużej misce ricottę, jajka, żółtko, śmietanę, parmezan, tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na podpieczony spód tarty. Wygładź powierzchnię nożem. Umyj i osusz pomidory. Powciskaj je w serowe nadzienie. Wstaw do piekarnika na 35 minut. Po wyjęciu ostudź. Podawaj ciepłą lub zimną z zieloną sałatą doprawioną winegretem.Źródło: Olivia