Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wyśmienita strucla z bakaliami"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 146
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 43
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 102
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 146
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 43
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 102
Składniki
Do pokruszonych drożdży wlej mleko, wsyp 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw na ok. 15 min. Marcepan pokrój w drobną kostkę. Śliwki oraz pistacje posiekaj.
Do pozostałej przesianej mąki dodaj marcepan, oba cukry, sól, przestudzony tłuszcz, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na ok. 60 minut w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrób, dodaj bakalie i zagnieć. Uformuj owal lub prostokąt. Dłuższe brzegi ciasta zawiń do środka – tak, by na siebie zachodziły.
Struclę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Piecz 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wierzch ciasta posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem pudrem.Źródło: Świat i Ludzie