Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Włoska kapusta z boczkiem"
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6502
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1135
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 752
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6502
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 146
Smarowna pasztetowa do chleba zrobiona w jelicie grubym prostym wieprzowym.
Odsłon: 1135
Składniki
Pomysłowa wersja gołąbków z dekoracyjną włoską kapustą. Przepis przysłał Paweł Jaworski ze Świecia
Kapustę podziel na liście, umyj, osusz. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij, osącz. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebule. Lekko ostudź. Mielone mięso włóż do miski, dodaj jajko, cebule i keczup, dobrze wyrób. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dno żaroodpornego naczynia wyłóż plastrami wędzonego boczku (tak, by lekko na siebie zachodziły). Układaj na przemian warstwy kapusty i mielonego mięsa, zakończ liśćmi kapusty.
Wędlinę pokrój w niedużą kostkę, posyp zapiekankę. Piecz pod przykryciem ok. 45 minut w temp. 180°C. 10 minut przed końcem pieczenia pokrywę zdejmij, by wierzch się ładnie zrumienił.
Wybierz lekką główkę włoskiej kapusty, która będzie miała luźne liście. Łatwiej je wtedy będzie podzielić przed gotowaniem.Źródło: Chwila dla Ciebie