Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiśniowa drożdżówka"
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 313
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 16
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5458
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 313
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną ciepłego mleka. Masło utrzyj z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Ciągle ucierając, dodaj jajko oraz żółtka. Dołóż drożdże. Wlej resztę mleka. Wsyp mąkę.
Zagnieć jednolite ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Wiśnie wymieszaj z dżemem i likierem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkuj. Na placku rozsmaruj masę wiśniową. Ciasto zwiń.
Struclę przenieś na blachę przykrytą pergaminem. Wierzch ponacinaj w tzw. jodełkę. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp grubym cukrem. Odstaw na 20 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 40 minut.Źródło: Tina