Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wątróbka z cytrusach"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3059
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3059
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 212
Składniki
Wątróbki umyj i oczyść. Włóż do mleka, odstaw na 10-12 godz. Listki, sałatę i szczypior umyj, osusz. Obierz buraki i pokrój na plasterki. Zalej 1/2 szkl. wrzątku. Ugotuj, osącz. Szczypior grubo posiekaj.
Wątróbki osusz, usmaż na maśle. dressingu zmiksuj, polej ciepłe wątróbki, delikatnie przemieszaj. Odstaw do ostygnięcia, mieszaj od czasu do czasu.
Z cytryny wyciśnij sok, utrzyj z oliwą. Wątróbki wyjmij z dressingu. Plastry buraków pokrój na paseczki. Wymieszaj z botwinką i sałatą, polej oliwą z sokiem. Przełóż na półmisek.
Pomarańczę obierz, z miąższu wytnij fileciki. Razem z wątróbkami ułóż je na sałatce z burakami. Posyp szczypiorem, ewentualnie skrop dressingiem. Podawaj np. z grzankami.
może na ciepło...
Zalane wcześniej mlekiem wątróbki osusz i usmaż na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Pod sam koniec smażenia oprósz szczyptą soli. Ciepłe wątróbki zalej przygotowanym dressingiem, przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C. Przygotuj pozostałe sałatki. Wymieszaj je i rozłóż na talerzu. Wyłóż na wierzch gorące wątróbki, polej resztą ciepłego dressingu i od razu podawaj.Źródło: Naj