Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ucierany cynamonowiec ze śliwkami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 29
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 29
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Ciasto: masło i cukier puder utrzyj na puszystą masę. Wbij jajko, ciągle ucierając. Mąkę wymieszaj z migdałami i partiami dodawaj do wyrabianej masy. Powinno powstać gładkie, miękkie ciasto. Uformuj je w kulę, chłodź 2 godziny w lodówce.
Nadzienie: rozpuść masło, wlej miód i wsyp przyprawy. Wymieszaj, podgrzewaj pod przykryciem na malutkim ogniu przez 10 minut. Umyj i osusz śliwki. Przekrój na połowy, wypestkuj. Z masła wyjmij gwiazdkę anyżu. Wrzuć śliwki i gotuj przez 10 minut.
Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami pergaminu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wymieszaj z 2/3 orzechów i migdałów. Rozłóż owoce na cieście. Piecz 30-40 minut w 190oC. Podawaj posypane pozostałymi orzechami.Źródło: Naj