Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjne faworki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę przesiać. Wbić żółtka, wlać śmietanę, dodać szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wódkę. Wymieszać wszystkie nożem, a następnie zagnieść – tak jak na makaron. Przez kilka minut wybijać je wałkiem, kilkakrotnie je składając (aby wchłonęło dużo pęcherzyków powietrza). Odłożyć na pół godziny do lodówki.
Rozwałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm i szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, delikatnie zwilżoną ściereczką. Smażyć na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Osączyć na ręcznikach papierowych. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
ok. 80 minutŹródło: Twoje Imperium