Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjna kutia"
Składniki
Pszenicę opłukać, zalać litrem wrzątku, odstawić na całą noc, następnego ranka odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem, czyli ok. 3-4 godziny (przedtem jednak sprawdź na opakowaniu, czy pszenica potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania – mogła być wcześniej zmiękczana).
Rodzynki zalać wrzątkiem i rumem, moczyć 30 min, odsączyć. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości, odcedzić, zemleć 2 razy.
Połączyć z pszenicą, cukrem, miodem, posiekanymi bakaliami, śmietanką, amaretto i rodzynkami. Kutię przed podaniem trzeba schłodzić. Udekorować skórką ściętą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy.
Do kutii możesz dodać każde ulubione bakalie, np. figi i daktyle, a zamiast pszenicy możesz użyć ugotowanego pęczaku.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium