Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna tradycyjna karpatka, przepis ze starego zeszytu, niezawodny od ponad trzydziestu lat. Polecam.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1068
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 36
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 75
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1068
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 157
Składniki
Wodę z masłem zagotuj, do gotującej wody wsyp mąkę i energicznie mieszaj aż zacznie gęstnieć . Odstaw do ostygnięcia.
Po wystudzeniu dodaj proszek do pieczenia, mieszaj dodając po jednym jajku, wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie równe części. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia równomiernie rozprowadź ciasto i piec osobno każdy blat po około 30 minut w temperaturze 180 st. na złoty kolor.
Z 0,5 litra mleka odlej połowę, resztę zagotuj z cukrem. W pozostałym mleku wymieszaj na gładką masę obie mąki i żółtka, wlej na gotujące mleko i ugotuj budyń. Wierzch przykryj folią spożywczą i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Utrzyj puszysty krem. Dodaj kilka kropel olejku śmietankowego.
Jeden blat karpatki posmaruj gotowym kremem, przykryj drugim blatem, wierzch posyp cukrem pudrem. Polecam.