Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy. Ten jest mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, pyszny! A przy tym torcik ten jest nieskomplikowany, prosty i dość szybki w wykonaniu.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Tortownicę (małą, o średnicy około 20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na początku przygotowujemy spód torciku. Kruszymy herbatniki. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do herbatników. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na dno tortownicy. Spód chłodzimy w lodówce. Przygotowujemy masę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy (uważając by czekolada pozostała płynna). Dodajemy ją do serka mascarpone, ucieramy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy do niej serek z czekoladą, kakao, ucieramy wszystko tylko do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy żelatynę i miksujemy. Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce. Białą czekoladę ścieramy na tarce i dekorujemy nią torcik.
Polecam