Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tęczowa pianka"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 52
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7217
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 52
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7217
Składniki
Żelatynę rozpuść w szklance ciepłej wody. Odstaw na kwadrans, aby spęczniała i przestygła. Dwa całe jajka wbij do miski, ubij mikserem razem z 1/3 szklanki cukru kryształu.
Do masy jajecznej wlej kilka kropli olejku cytrynowego. Dodaj 1/3 porcji napęczniałej żelatyny. Całość dobrze ubij. Wylej na spód wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Odstaw do lodówki na około pół godziny, by masa stężała.
Kolejne 2 jajka ubij z 1/3 szklanki cukru i łyżką kakao. Dodaj kilka kropli olejku migdałowego i 1/3 porcji żelatyny. Wylej na masę cytrynową, odstaw do stężenia.
Kremówkę ubij z re sztą cukru. Dodaj olejek rumowy i pozostałą żelatynę. Wylej na stężałą masę z kakao, schłodź. Na koniec na zastygłej piance rozłóż rozmrożone truskawki, zalej galaretką i odstaw na 3 godz.
czas ok. 40 min; porcja – 340 kcal, cena 1,40 złŹródło: Świat kobiety