Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szpinakowa fantazja"
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 57
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 281
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 85
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 170
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 57
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 281
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 85
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 170
Składniki
Gdy używasz szpinak mrożony, rozmroź go i odciśnij. Szpinak zmiksuj z połową oleju. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawaj cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Następnie dodawaj stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj. Tortownicę (o średnicy 21 cm) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz ok. 45 minut w 180 st. C (do suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu ostudź i przekrój na dwie części.
Kremówkę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Krem zmieszaj z mascarpone i dodaj kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem posmaruj blaty ciasta. Całość udekoruj pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi.Źródło: Tele Tydzień