Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Świąteczny zawijaniec z indyka"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 56
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2091
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 56
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 97
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2091
Składniki
90 min • Porcja ok.165 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 5-6 porcji.
Filet z indyka myję, solę i zalewam marynatą z oleju i wina. Zostawiam pod przykryciem w lodówce na 24 godziny.
Przygotowuję farsz do rolady: siekam drobniutko morele i figę, mielę cielęcinę z namoczoną kajzerką. Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam z suszonymi owocami.
Na filecie rozsmarowuję farsz, roluję i ciasno związuję. Wkładam roladę do rękawa, wlewam marynatę i wsypuję drobniutko pokrojoną cebulę. Piekę w 180°C przez godzinę. 10 min przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, by rolada się przyrumieniła.
Sos pieczeniowy redukuję o połowę i miksuję na gładko. Podaję na zimno na sałacie z sosem i pokrojonymi morelami.
Ulubiona pieczeń mojej rodziny. Delikatna, krucha i pięknie pachnie. Jolanta Witkowska z KrakowaŹródło: Kobieta i życie