Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Świąteczna pieczeń"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Mięso mielone (najlepsze będzie wołowe z dodatkiem wieprzowego) przełóż do miski. Marchewkę obierz, opłucz i osusz. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Cebule obierz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do masy mięsnej razem ze startą marchewką. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonki i drobno posiekaj. Również dodaj do masy z mielonego.
Kajzerki (mogą być czerstwe) umieść w osobnym naczyniu, zalej kilkoma łyżkami śmietany. Odstaw do namoczenia. Lekko odciśnij, a potem rozdrobnij palcami lub widelcem. Dodaj do masy. Wbij jajka.
Z przygotowanych składników wyrób gładką masę na pieczeń. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem, 1-2 łyżkami keczupu, szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej oraz mieloną wędzoną papryką.
Masę przełóż do wyłożonej pergaminem formy. Piecz 70-80 minut w temp. 180 st.
czas ok. 90 min; porcja – 350 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety