Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Surówka z kiszonej kapusty"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2038
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7232
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 173
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2038
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7232
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 173
Składniki
Odciśniętą kapustę kiszoną poszatkuj ostrym nożem. Jeśli uznasz, że kapusta jest bardzo kwaśna, możesz ją najpierw przepłukać na sicie zimną wodą.
Obrane marchewki opłucz, osusz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaj do kapusty. Jabłko umyj, obierz, pozbaw gniazda nasiennego. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, dodaj do surówki, wymieszaj.
Surówkę dopraw do smaku cukrem oraz szczyptą pieprzu, skrop olejem. Odstaw na 30 min, by smaki się przeniknęły. Przed podaniem surówkę udekoruj pokrojonym w paseczki miąższem papryki, groszkiem i koperkiem.
czas ok. 25 min; porcja – 130 kcal, cena 1,40 zł
Nieco inną wersję tej surówki możesz przyrządzić na sposób gruziński. Kapustę odciśnij, wymieszaj ze sporą ilością siekanej natki. Odciśnięty sok połącz z kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz zmielonymi orzechami włoskimi i kolendrą. Polej kapustę, dopraw do smaku.Źródło: Świat kobiety