Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Surówka z czerwonej kapusty z pomarańczą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 151
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 193
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 151
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 193
Składniki
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 8-10 minut, odcedź, przelej zimną wodą, skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Z drugiej połówki cytryny otrzyj skórkę. Cebulę obierz, posiekaj. Umieść na sicie i przelej wrzątkiem, aby straciła swój ostry smak. Obrane jabłko zetrzyj na tarce, szybko skrop sokiem z reszty cytryny i posyp startą skórką.
Pomarańczę sparz, obierz, wykrój fileciki miąższu, rozdrobnij. Dodaj do kapusty razem z jabłkiem i cebulą. Wymieszaj z oliwą (lub olejem). Sałatkę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Czas ok. 30 min; porcja – 60 kcal, cena 90 gr