Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strucla z migdałami i marcepanem"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 60
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7153
Polecam.
Odsłon: 1669
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 60
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7153
Polecam.
Odsłon: 1669
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 84
Przepis dnia
Składniki
Przesiej mąkę przez sito. Podgrzej mleko. Rozgnieć widelcem drożdże i zalej je ciepłym mlekiem. Wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj kilka łyżek mąki, wymieszaj, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
Rozpuść masło i ostudź. Wymieszaj zaczyn drożdżowy z resztą mąki, masłem, cukrem pudrem, jednym jajkiem i solą. Zagnieć ciasto. Przykryj i odstaw na 30 minut.
Na kremowe nadzienie wymieszaj mikserem masę marcepanową z drugim jajkiem i 1/2 szklanki drobnego cukru. Rozwałkuj ciasto do wymiarów 40 x 50 cm. Rozprowadź masę marcepanową i zroluj. Wierzch ponacinaj ukośnie. Ułóż struclę na półce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw na 15 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Piecz struclę ok. 35 minut. Podpraż migdały. Podgrzej dżem i przetrzyj go przez sito. Wymieszaj z resztą drobnego cukru i 3 łyżkami wody. Wyłóż dżem na wierzch gorącej strucli. Posyp migdałami.Źródło: Olivia