Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla z jabłkami"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1040
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1040
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przełóż je na patelnię i upraż (możesz dodać masło) z cynamonem oraz cukrem na złoty kolor, aby nieco zmiękły i odparowały.
Uważaj, by się nie rozpadły. Jabłka przełóż do miski lub na talerz, wymieszaj z żurawinami. Skosztuj, czy masa jabłkowa nie jest zbyt kwaśna, ale na razie jej nie dosładzaj. Jeśli masa jest zbyt luźna, a jabłka wystarczająco miękkie, dodaj płatki owsiane, by ją nieco zagęścić.
Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek i przełóż na folię lub ściereczkę. Rozłóż masę jabłkową na cieście, posyp ją ewentualnie cukrem.
Zwiń roladę na ściereczce, podwijając brzeg pod spód. Przenieś struclę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem (lub samym białkiem).
Struclę jabłkową piecz około 40 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 200°C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło z lodami.
65 minut Porcja: 195 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie