Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na pyszny i orzeźwiający sorbet. Idealny na upalne dni. Smaczny chodzący deser. Bardzo łatwy do zrobienia i wymaga tylko kilku składników.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 785
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 166
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 90
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 610
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 785
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 166
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 90
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 610
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Umyty i obrany rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojony przełożyć do garnka i zasypać cukrem oraz dodać wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy owoce się zagotują, garnek przykryć pokrywką i gotować na małym grzaniu przez 10 minut.
Po 10 minutach do garnka dodać umyte, pozbawione szypułek i pokrojone truskawki. Całość zamieszać, przykryć pokrywką i gotować następne 5 minut. Kiedy owoce będą się już rozpadać, garnek zdjąć z grzania i chwilkę przestudzić. Na koniec dodać sok z cytryny, zamieszać. Owoce dobrze zblendować za pomoca ręcznego blendera i przelać przez sito. Patrz film. Przetarte owoce przelać do naczynia, które można mrozić, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Co 30 – 45 minut sorbet zamieszać. Powtórzyć do momentu zamarznięcia.
Sorbet wyjąć z zamrażarki na 15 minut przed podaniem, będzie się wtedy łatwiej nakładać. Smacznego!