Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodkie szaszłyczki"
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 19
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 717
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3719
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 428
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2285
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 19
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 717
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 3719
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 428
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2285
Składniki
Czekoladę połam na kawałeczki, wrzuć do garnka. Dodaj 500 ml mleka, kakao oraz sól i 2 łyżki cukru. Podgrzewaj, aż czekolada stopi się i połączy z pozostałymi składnikami.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami mleka, wlej do masy czekoladowej i zagotuj, mieszając. Polewę przelej do metalowej miseczki i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ananas obierz, wytnij twardy środek, miąższ pokrój w kosteczkę. Kawałki owocu ponabijaj na długie drewniane patyczki do szaszłyków.
Patelnię grillową posmaruj olejem, mocno rozgrzej. Porcjami wkładaj szaszłyki, smaż je po 3–4 minuty z każdej strony. Potem posyp cukrem i smaż dalej jeszcze minutę, aż cukier skarmelizuje się.
Gotowe szaszłyki przełóż na talerz, polej polewą czekoladową. Przed podaniem udekoruj miętą.Źródło: Tina