Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowy placek z kruszonką"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 39
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 25
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7190
Ryż smażony z jajkiem jest jednym z naszych ulubionych dań kuchni chińskiej,...
Odsłon: 39
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
Śliwki (najlepiej węgierki) przepołowić, usunąć pestki. Przygotować kruszonkę: do miseczki przesiać mąkę, dodać 1 torebkę cukru wanilinowego, 30 dag cukru, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały. Dołożyć żółtko i masło.
rozcierać palcami, aż powstaną grud ki. Blachę o wymiarach 32 x 38 cm posmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie blachy równomiernie rozsypać 3/4 kruszonki. Docisnąć dłonią. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 175°C.
Śmietanę kremówkę wymieszać mikserem z jajkami, resztą cukru, ostatnim cukrem wanilinowym oraz proszkiem budyniowym.
Na podpieczonym spodzie kruszonkowym rozłożyć śliwki (przecięciem do góry). Zalać masą śmietanową. Posypać odłożoną kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 45 minut.Źródło: Życie na gorąco