Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyszukane w internecie ale sprawdzone. Nie pomijaj spirytusu w przepisie, bo dzięki temu smażone oponki nie nasiąkną tłuszczem. W ostateczności możesz alkohol zastąpić octem albo świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 264
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1399
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6473
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 264
Nie masz pomysłu na przygotowanie dania na święta, oto przepis dla Ciebie. So...
Odsłon: 1399
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6473
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 212
Składniki
Żółtka utrzeć z cukrem i łyżką cukru waniliowego. Dodawać porcjami ser, śmietanę, przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz spirytus. Zagnieść ciasto. Gdyby nadmiernie kleiło się do rąk, należy dosypać 1-2 łyżki mąki.
Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm. Z ciasta wykrawać szklanką duże kółka, a kieliszkiem mniejsze w środku.
Powstałe kuleczki możesz zagnieść ponownie lub pozostawić do usmażenia wraz z oponkami. W dużym rondlu dobrze rozgrzać dużo smalcu (do wysokości 10 cm). Partiami (po maksymalnie 4-5 sztuk) wrzucać oponki, smażyć na złoto z obu stron (ok. 2-3 minuty).
Po usmażeniu oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, a następnie wystudzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z 1 łyżką cukru waniliowego.