Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernikowa zebra"
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1226
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1224
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Syrop z kwiatów czarnego bzu ma piękny aromat, jest smaczny, a co najważniejs...
Odsłon: 1226
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 51
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 1224
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 772
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 159
Składniki
Masło lub margarynę roztop, wystudź. Ciasteczka i pierniczki zmiksuj blenderem, dodaj kakao, wymieszaj. Wlej przestudzone masło, dokładnie wymieszaj. Dno i boki tortownicy wylep masą ciasteczkową, wstaw do lodówki na ok. 30 min.
Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej (każdą w osobnej misce), wystudź. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę.
Do miękkiego tłuszczu wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Wciąż ucierając, porcjami dodawaj twaróg, serek mascarpone oraz proszek budyniowy. Na koniec dodaj ubite białka, całość delikatnie wymieszaj. Masę serową podziel na dwie części. Do jednej dodaj roztopioną białą czekoladę, do drugiej przesiane kakao oraz roztopioną ciemną czekoladę.
Na środek ciasteczkowego spodu wylewaj naprzemiennie po 2-3 łyżki masy jasnej i 2-3 łyżki masy ciemnej. Postępuj w ten sposób aż do wyczerpania składników. Piecz około 80 min w temperaturze 150°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 580 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie